Cum poți preveni problemele gingivale


Gingiile sănătoase sunt vitale pentru a avea dinți puternici. Când ar trebui însă să te îngrijoreze starea gingiilor tale? Când ele încep să sângereze: în timpul periajului dentar, atunci când folosești ața dentară sau chiar atunci când muști dintr-un aliment tare, cum ar fi mărul. Toate acestea, spun specialiștii, pot fi semne ale unei afecţiuni a gingiilor care, netratată, poate duce în timp chiar la pierderea dinților.

Pentru a preveni acest tip de probleme gingivale iată 5 pași pentru dinți și gingii mai sănătoase:

Pasul 1: Spală-ți dinții după fiecare masă.Din cauza alimentelor și a lichidelor pe care le consumăm zilnic, resturile alimentare dizolvate în salivă se depun pe suprafețele dentare. Astfel se formează placa bacteriană, principala cauză a gingivitei. Bacteriile se folosesc de zahărul din mâncare pentru a produce acizi care pot irita gingiile și pot dizolva smalțul dinților, ajungându-se la carii. Un studiu lansat în anul 2015 de către cercetătorii germani relevă faptul că pentru a ține placa bacteriană sub control și pentru a preveni inflamațiile și gingiile sângerânde este indicat ca dinții să fie periați măcar de 2 ori pe zi, dacă nu chiar după fiecare masă (de 3 ori pe zi ).

Pasul 2: Periază dinții timp de 2 minute.Cea mai bună modalitate de a-ți păstra întreaga cavitate bucală sănătoasă este periajul timp de 2 minute, de 2 ori pe zi, cu o pastă de dinți care ajută la protejarea gingiilor și a dinților.

Pasul 3: Folosește ața dentară sau periuțele interdentare. Sunt anumite zone ale dinților în care periuța de dinți nu poate ajunge pentru o curățare optimă, placa bacteriană acumulându-se în jurul, pe sau între dinți. De aceea, pentru o igienă orală completă, medicii stomatologi recomandă curățarea spațiilor interdentare cu ața dentară sau cu periuțele interdentare cel puțin o dată pe zi.

Pasul 4: Folosește apa de gurăPentru că ritualul îngrijirii orale să fie complet, medicii stomatologi, de asemenea, recomandă clătirea gurii cu apă de gură timp de 1 minut, după perierea și curățarea dinților cu ață dentară sau cu periuțele interdentare.

Pasul 5: Fă-ți timp pentru un control de rutină la medicul stomatolog.Controlul regulat al dinților este extrem de important pentru menținerea dinților și gingiilor sănătoase. Dincolo de aspectul prevenției, însă, o vizită la stomatolog reprezintă și un prilej bun de a depista și alte posibile afecțiuni.

Ești curios dacă gingiile tale sunt sănătoase? Te invităm să faci testul de Evaluare a Sănătății Gingiilor tale și nu uita să mergi la medicul stomatolog!



1.)Laudenbach and Simon, 2014, Sälzer et al., 2015.
Ne găsiți pe Facebook!