Ai grijă de sănătatea dinţilor tăi!

Spală-te pe dinţi de două, maximum de trei ori pe zi
Mergi la medicul dentist în mod regulat
Adoptă o dietă sănătoasă şi echilibrată


înapoi la noutăţi

De Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, “Zâmbeşte România” ia cu asalt Parlamentul.

19 martie 2013

  • De Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, parlamentarii români primesc sfaturi despre igiena orală de la copii
  • ”Zâmbeşte România” se adresează Comisiei de Sănătate a Camerei Deputaţilor pentru susţinere în promovarea activităţilor educaţionale în privinţa sănătăţii orale în întreaga ţară

Bucureşti, 19 martie 2013 De Ziua Mondială a Sănătăţii Orale (20 martie),  parlamentarii români primesc sfaturi de igienă orală de la copii, în cadrul campaniei Zâmbeşte România. O delegaţie a ”Ajutoarelor Zânei Măseluţă”, formată din 10 copii, se adresează Comisiilor de Sănătate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor, precum şi altor parlamentari, subliniind nevoia şi importanţa educaţiei permanente în privinţa îngrijirii sănătăţii orale în România, în special în rândul copiilor. Micii membri ai delegaţiei îi vor informa, de asemenea, pe parlamentari, despre cei trei paşi pentru o bună sănătate orală şi îi vor invita să se alăture şi să susţină eforturile educaţionale ale campaniei ”Zâmbeşte România”.

CampaniaZâmbeşte Româniaa fost dezvoltată în 2012 de GlaxoSmithKline Consumer Healthcare, cu ajutorul specialiştilor în igiena orală, pentru a facilita accesul la educaţie şi la prevenţie, în vederea îmbunătăţirii sănătăţii orale în rândul populaţiei din România. Proiectul face parte din Platforma Europeană pentru o Sănătate Orală mai Bună (BOHEP), amplă iniţiativă europeană lansată în 2012.

Starea sănătăţii orale în românia - cifre
Campania a fost creată în contextul unei nevoi reale de informaţie despre igiena orală corectă. Conform unui studiu realizat de către IPSOS în mai 20121, 80% dintre români au probleme dentare, cariile fiind cea mai frecventă afecţiune (71%). 4 din 10 persoane prezintă probleme cauzate de placa dentară bacteriană, iar 3 din 10 au respiraţie urât mirositoare şi dinţi sensibili.

Deşi majoritatea românilor susţin că respectă regulile elementare de igienă dentară, declarând că îşi periază dinţii de două ori pe zi (deşi nu imediat înainte de a merge la culcare), studii de piaţă2 arată că românii consumă de fapt puţin peste 1 tub de pastă de dinţi pe an (media naţională) şi aproape 2 tuburi pe an la nivel urban, în timp ce la nivel rural s-a calculat că se consumă în medie un tub de pastă de dinţi la aproape 6 ani.

De asemenea, studiile de piaţă arată că se foloseşte în medie, la nivel urban, aceeaşi periuţă de dinţi timp de 1,5 ani.

VIZITA LA MEDICUL DENTIST

Deşi 80% dintre români au probleme dentare, aceştia au indicat o puternică reticenţă faţă de mersul la dentist – 49% nu vizitaseră un cabinet stomatologic în ultimul an, în timp ce doar 29% au mers la cabinet pentru un control. Există încă un procent de 9% dintre români care nu au mers niciodată la dentist. 69% dintre respondenţi au declarat că merg la dentist doar atunci când au probleme, iar 64% amână uneori tratamentele medicale sau vizitele, motivând că acestea sunt prea scumpe.

Românii nu sunt încă familiari cu tratamentele specializate disponibile şi nu ştiu cum să îşi extindă igiena dentară dincolo de simpla periere cu pastă de dinţi obişnuită. Cei mai mulţi dintre ei (81%) nu au urmat niciun tratament atunci când s-au confruntat cu dureri intense şi peste 40% dintre cei cu dinţi sensibili nu au făcut nimic pentru a-şi trata problemele. Doar 15% dintre respondenţi folosesc pastă de dinţi specializată, iar 25% nu au putut menţiona niciun rol pentru aţa dentară.

În ciuda acestor probleme, 80% dintre respondenţi declară că sunt mulţumiţi de starea lor de sănătate, o explicaţie fiind aşteptările reduse privind sănătatea orală. Majoritatea asociază sănătatea orală cu păstrarea dinţilor naturali (80%), lipsa cariilor (75%) sau dinţii albi (46%), dar fără a lua în serios alte probleme, cum ar fi placa bacteriană, dinţii sensibili, respiraţia neplăcută sau problemele gingiilor.

”Studiile arată că în România există o discrepanţă între cunoaşterea obiceiurilor corecte de îngrijire orală şi punerea lor în practică. Prin această campanie, GlaxoSmithKline Consumer Healthcare şi partenerii săi încearcă să ajute oamenii să transfere aceste cunoştinţe teoretice în comportamentul lor zilnic. Ne vom folosi de toată expertiza noastră pentru a face diferenţa prin educaţie şi a oferi românilor soluţii pentru o sănătate orală mai bună în anii următori”, a declarat Victor Geus, General Manager GlaxoSmithKline Consumer Healthcare Central Europe South.

DESPRE “ZÂMBEŞTE ROMÂNIA

Cu mesajul ”Ai grijă de sănătatea dinţilor tăi” şi accent pe cei trei paşi simpli pentru o sănătate orală corectă, campania din România continuă în 2013 cu programe educaţionale pe tema igienei orale şi un puternic apel la acţiune către consumatori, adresat copiilor, părinţilor şi educatorilor.

Activităţile din preajma Zilei Naţionale a Sănătăţii Orale vor continua sâmbătă, 23 martie, cu un prim eveniment din cadrul Caravanei Naţionale „Rabla pentru Periuţa Ta”. Bucureştenii sunt invitaţi să îşi aducă periuţele vechi, în schimbul cărora vor primi un kit complet de îngrijire orală. Specialiştii în sănătatea orală prezenţi la cortul ”Rabla” vor oferi, de asemenea, sfaturi personalizate pentru nevoile fiecărui participant. Evenimentul va avea loc în Parcul Tineretului (Intrarea Şincai), între orele 10.00-19.00. Caravana va continua în luna aprilie şi în alte oraşe din ţară.

Pe durata anului 2013, ”Zâmbeşte România” va include şi un program de educare în şcoli din întreaga ţară, derulat alături de specialişti în igiena orală. Se estimează că peste 30.000 de copii vor beneficia până la finele programului de sfaturi privind igiena orală şi seturi complete pentru îngrijirea dinţilor, formate din pastă şi periuţă de dinţi.

“Sănătatea copiilor este un indicator de sănătate a comunităţii, elementele fundamentale ale acesteia fiind stabilite în copilărie. Există cercetări care atestă beneficiile pe termen lung ale prevenirii cariei dentare în reducerea cheltuielilor alocate tratamentului cariei pentru copii, în special prin programele de prevenire şi educaţie derulate în ţările nordice (Danemarca, Suedia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Irlanda). Acestea indică o reducere cu 30-40% a prevalenţei cariei dentare. Credem că asemenea programe de educaţie reprezintă o soluţie sustenabilă pentru îmbunătăţirea stării sănătăţii orale în România, pe termen lung”, declară Conf. Dr. Adina Dumitrache, şef al Disciplinei de Sănătate orală şi Stiinţe comportamentale, Facultatea de  Medicină Dentară, UMF  "Carol Davila", Bucureşti.

Pe lângă activităţile educaţionale, începând cu 1 aprilie 2013, până la finalul anului, în cadrul  campaniei ”Zâmbeşte România” sunt oferite consultaţii gratuite în cabinete stomatologice din întreaga ţară, uşor de rezervat prin intermediul site-ului www.zambesteromania.ro.

Având în vedere că 80% dintre români declară că zâmbetul este cel mai important aspect al înfăţişării lor 1, toate activităţile vor susţine trei paşi esenţiali pentru un zâmbet sănătos: trebuie să ne periem dinţii de două ori pe zi, timp de câte două minute, să mergem la dentist în mod regulat – cel puţin o dată pe an şi să adoptăm o dietă sănătoasă, care să includă multe fructe şi legume.

Anul trecut, ”Zâmbeşte România” a reunit decidenţi politici şi experţi în cadrul unor dezbateri cu privire la situaţia sănătăţii orale în România şi la nevoile populaţiei. Dezbaterile s-au organizat în Parlamentul României şi pe plan local. In 2012, ”Zâmbeşte România” a dat startul unui proiect prin intermediul căruia peste 6.600 de copii şi mame din centrele sociale ale celor trei ONG-uri partenere au beneficiat în mod gratuit de produse de igienă orală şi de cursuri educaţionale cu privire la importanţa sănătăţii orale. Peste 30.000 de femei însărcinate au primit kit-uri de sănătate orală pentru a spori gradul de conştientizare a importanţei igienei orale în rândul viitoarelor mămici. Pe perioada campaniei din 2012, ”Zâmbeşte România” a oferit consultaţii stomatologice gratuite la nivel naţional.

Mai multe informaţii, sfaturi privind sănătatea orală şi harta cabinetelor medicilor dentişti disponibile pentru consultaţii gratuite sunt disponibile pe platforma online www.zambesteromania.ro şi pe pagina www.facebook.com/zambesteromania.



1. Studiu IPSOS Îngrijirea orală, utlilizare şi atitudini; mai 2012; în România – aplicat pe un eşantion de 500 de persoane, barbaţi şi femei,  18-65 de ani, urban (reprezentativitate naţională la nivel urban).

2. Studiu Nielsen 2012

Află mai multe despre cum poţi avea grijă de sănătatea zâmbetului tău!

Află mai multe
Află mai multe
Află mai multe
Află mai multe
Vezi lista

Consultaţii stomatologice gratuite

Detartraj gratuit în cabinetele marcate cu iconiţa

IMPLICĂ-TE ȘI

DĂRUIEȘTE

UN ZÂMBET!

Mărci deținute de sau licențiate societăților din grupul GSK. ©2017 aparține grupului de companii GSK sau utilizatorilor licențiați.
Termeni și condiții de utilizare   Politica de confidențialitate   Contact   Cookie-uri