Fumatul și afecțiunile gingivale


Fumatul este dăunător sănătăţii în general şi are un efect nociv asupra cavităţii orale în particular. Astfel, gingiile dar și dinții fumătorilor necesită o îngrijire specială dat fiind faptul că organismul acestora, comparativ cu cel al nefumătorilor, nu mai poate lupta atât de bine împotriva apariției plăcii bacteriene.

Și tocmai placa bacteriană este cea care stă la rădăcina bolilor parodontale, precum gingivita, care netratată poate duce în timp la pierderea dinților. Gingivita (link art dedicat pe site) presupune inflamarea gingiilor și se manifestă prin roșeața, umflarea și sângerarea țesutului gingival în timpul periajului dentar, în timpul curățării dinților cu ață dentară sau în momentul în care se consumă un aliment mai solid, precum mărul.

În general însă, fumătorii sunt mult mai predispuși la infecții, tocmai pentru că fumatul, conform studiilor, reduce nivelul de oxigen disponibil în circulația sangvină . Astfel, fluxul sanguin se diminuează iar aportul de nutrienți scade și el la nivelul țesutului gingival. Așa se explică și performanța redusă a mecanismelor de apărare ale organismului, ceea ce poate duce la infectarea gingiilor.

De aceea, controlul regulat efectuat de către medicul stomatolog și monitorizarea cavității bucale sunt extrem de importante. Medicul poate depista din timp apariția infecțiilor gingivale și poate oferi soluțiile perfecte pentru ca sănătatea orală să fie una cât mai bună.

Dacă ești curios să afli care este starea gingiilor tale, te invităm să faci testul de Evaluare a Sănătății Gingiilor tale și nu uita să mergi la medicul stomatolog!

1.) Jensen JA, Goodson WH, Hopf HW, Hunt TK, Cigarette smoking decreases tissue oxygen, cf. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1929845, accessed on July 18, 2018

Ne găsiți pe Facebook!