Ce este sensibilitatea dentară și cum o identificăm


Dacă te confrunți cu dureri de scurtă durată în momentul în care consumi alimente și băuturi fierbinți sau reci, la contactul cu stimuli osmotici (dulce) sau la contactul cu stimuli tactili (de pildă la atingerea dinților cu periuța de dinți), atunci este posibil să suferi de hipersensibilitate dentinară.

Aceasta poate fi cauzată de factori diverși, printre care deteriorarea smalțului - suprafața dură exterioară a unui dinte. În timp, smalțul se poate uza, expunând dentina (partea internă mai moale a dintelui care se află sub smalț și gingii) și conducând astfel la sensibilitatea dinților.

Deteriorarea smalțului poate fi cauzată de:

- Scrâșnirea dinților (în timpul nopții sau al zilei);

- Periajul dinților mult prea des sau prea agresiv;

- Eroziunea acidă (în cazul consumului unor alimente și băuturi acide precum sucurile de fructe, băuturile carbogazoase, cafeaua sau ceaiul negru, vin, ketchup, sosul de salată etc.).


Retragerea gingiilor, la rândul său poate fi cauzată de:

- Periajul dinților mult prea agresiv sau prea des;

- Afecțiuni gingivale prelungite (în cazul în care afecțiuni precum gingivita sau boala parodontală nu sunt tratate sau ținute sub control);

- Îmbătrânire.

Sensibilitatea dentară este o problemă frecventă iar multe dintre persoanele care se confruntă cu această problemă au vârste cuprinse între 20 și 50 de ani. Conform unor studii aplicate pe un eșantion reprezentativ cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, 2 din 5 persoane de vârstă tânără au prezentat durere la nivelul dinților după aplicarea de stimuli și, de asemenea, mai mult de 50% dintre persoanele intervievate nu discută despre sensibilitatea dentară cu medicii stomatologi, luându-și singure măsuri de adaptare pentru evitarea durerilor .

1)Parkinson et al. J Clin Dent 2011; 22(3): 74-81.
2)Layer TM. J Lin Dent 2011; 22 (Spec Iss): 59-61.

Însă doar un medic dentist poate diagnostica sensibilitatea dentară. Aceasta poate fi ameliorată prin schimbarea rutinei îngrijirii orale, la recomandarea medicului dentist care îți poate oferi alte sfaturi necesare îngrijirii orale corecte.

Dacă te dor dinții și nu cunoști cauza, te invităm să faci testul de Evaluare Sensodyne Online (Testul Sensodyne Online) și nu uita să mergi la medicul stomatolog!

Ne găsiți pe Facebook!