Ai grijă de sănătatea dinţilor tăi!

Spală-te pe dinţi de două, maximum de trei ori pe zi
Mergi la medicul dentist în mod regulat
Adoptă o dietă sănătoasă şi echilibrată


înapoi la educaţie dentară

Ce trebuie să știm despre dinții copiilor?

Igiena orală are un rol extrem de important în starea generală de sănătate şi de bine. Şi începe înainte de apariţia dinţilor de lapte! Momentele în care se periază dinţii – dimineaţa şi seara – sunt doar o parte infimă a zilei, însă pot reprezenta fundaţia unor aspecte mult mai importante: obiceiurile pozitive, comportamentele mai bune şi alegerile sănătoase.

Prezenta dinţilor încă de la naştere

Deşi ar putea părea că nou-născutul nu are dinţi, fiecare nou-născut are de fapt la naştere două seturi de dinţi care nu au erupt încă – atât dinţii de lapte cât şi dinţii definitivi. Dinţii sunt nedezvoltaţi la naştere, însă nu durează mult până în momentul în care vor apărea!

Deşi în cazul fiecărui copil dezvoltarea dinţilor are un ritm unic, de obicei trec aproximativ şase luni înainte ca dinţii să străpungă gingia. Este posibil să observaţi modificări fizice, cum ar fi tumefierea gingiilor, aspectul roşu al obrajilor şi salivaţie excesivă sau modificări comportamentale cum ar fi iritabilitatea înainte de apariţia dinţilor. Toate acestea sunt simptome normale ale erupţiei dentare.

Dinţii sunt alcătuiţi din patru părţi esenţiale

La suprafaţă se găseşte un strat protector de smalţ – cea mai dură substanţă din organism. Sub acesta este situată o substanţă similară ţesutului osos, denumită dentină, care alcătuieşte partea cea mai voluminoasă a dintelui. Sub dentină se află centrul cu consistenţă moale al dintelui. Acesta se numeşte pulpă şi este sediul vaselor de sânge şi al terminaţiilor nervoase de la nivelul dintelui. În cele din urmă, cementul acoperă rădăcinile.

Dezvoltarea cavităţii orale

Dentiţia de lapte se menţine doar câţiva ani, însă este importantă din mai multe motive. Probabil că cel mai important motiv pentru a acorda acestor primi dinţi îngrijirea optimă este acela că ajută la pregătirea cavităţii orale pentru dentiţia definitivă care urmează să apară. Uimitor, ajută chiar la poziţionarea dinţilor definitivi! De aceea, dacă dinţii de lapte cad prea devreme din cauza unei carii sau a îngrijirii precare a gingiilor, există mai multe şanse ca dinţii definitivi care urmează să apară să se suprapună sau să crească strâmbi.

Trebuie ştiut de asemenea că smalţul dinţilor copiilor este mai subţire decât cel al adulţilor de aceea este absolut necesar ca aceştia să beneficieze de mai multă îngrijire. Nu este niciodată prea devreme să se deprindă obiceiurile bune legate de periaj!

Află mai multe despre cum poţi avea grijă de sănătatea zâmbetului tău!

Află mai multe
Află mai multe
Află mai multe
Află mai multe
Vezi lista

Consultaţii stomatologice gratuite

Detartraj gratuit în cabinetele marcate cu iconiţa

IMPLICĂ-TE ȘI

DĂRUIEȘTE

UN ZÂMBET!

Mărci deținute de sau licențiate societăților din grupul GSK. ©2017 aparține grupului de companii GSK sau utilizatorilor licențiați.
Termeni și condiții de utilizare   Politica de confidențialitate   Contact   Cookie-uri